Change language

Följ utvecklingen här och nu

2020-12-02

Vad händer i skogen?

Vi har märkt att det är många som uppskattar skogen i Björkris. Det gör vi med och därför är vår ambition att tillgängliggöra den så att fler får möjlighet att vistas där. I väntan på att detaljplanen vinner laga kraft kunde vi inte låta bli att starta med ett litet bygge i skogen.

När området är klart tänker vi oss härliga promenadvägar, löpslingor och möjlighet till rekreation och lek, både i området och uppe i skogen. Som ett första steg har vi startat förberedelserna med att anlägga en utsiktsplats "ovanför" Björkris etapp 2. Det som vi bygger här ska få utgöra ett första landmärke för den nya etappen.

Du som bor i närheten har kanske redan märkt att det pågår arbete i en bit upp skogen. För att utsiktsplatsen ska bli tillgänglig både dag och kvällstid kommer vi att anlägga en belyst gångstig dit upp.  Samtidigt som vi gör detta passar vi också på att ta ner en del träd som dels var mogna för avverkning och dels för att en del träd var skadade av torka och granbarkborre.

Exakt hur utsiktsplatsen kommer att utformas håller vi hemligt ett litet tag till. Vi återkommer snart med mer information och bilder från bygget. Utsiktsplatsen beräknas var färdig våren 2021. Då får vi verkligen hoppas att vi får möjlighet att bjuda in alla som vill komma till ett invigningskalas.

Till dess, ta hand om er. Vi ses!

2020-10-08

Granskningen för Björkris etapp 2 är nu avslutad och vi är nöjda med den dialog vi har haft under den här perioden. Många har tittat på vår film och hört av sig med frågor om nästa steg, när vi börjar bygga och hur man går tillväga om man vill bo i området. Kul tycker vi. Nedan ska vi försöka besvara alla frågor som inkommit.  

Har du inte sett filmen klicka här.

Granskningen
Just nu inväntar vi återkoppling kring hur kommunen vill bemöta inkomna yttranden. Därefter vet vi om planen kan gå vidare till antagande och sedan laga kraft. En nyhet som vi redan nu kan berätta om är att planen kommer att delas upp i två delar. Den ena delen, öster om Göteborgsvägen, kräver ytterligare utredning. Den andra delen, väster om Göteborgsvägen kan snabbare gå vidare till antagande. Nu pågår planering för vilka kvarter som ska bli de första att sätta igång med.

Bilden visar hur planen delas upp.

Händer just nu
Ni som bor i närheten har kanske märkt att det händer saker på området. Dels säkrar vi berget och tar bort stora lösa stenblock som finns i de branta sluttningarna upp mot skogen. Dels handlar det om arkeologi där en så kallad slutundersökning görs.

Bo i Björkris etapp 2
Det är ju många av er som frågat hur man gör om man vill bo i området. Här kommer nu några tips:

Hyra bostad:

  • När det gäller hyresrätter kommer vi att att annonsera och göra dem sökbara på HomeQ. Vi rekommenderar därför alla som är intresserade av att hyra bostad i Björkris att anmäla sig där. När det är dags att förmedla hyresrätter kommer Trollängen att gå via denna kö: https://www.homeq.se/
  • En viss del av hyresrätterna kommer att förmedlas via Kungsbackas kommunala bostadskö. Därför är det bra att registrera sitt intresse även där: https://bostadsformedling.kungsbacka.se/

Köpa bostad:

  • När det gäller bostadsrätter är det fortfarande detta nyhetsbrev som gäller som informationskälla. Alla som är registrerade här kommer löpande att få information så snart vi vet mer om försäljning.

Avslutningsvis vill vi också berätta att Finja i fortsättningen kommer att använda sitt bolag Franshill när det gäller sitt bostadsbestånd i Kungsbacka även för de nya bostäderna i etapp 2.

Ta hand om er och hoppas vi ses snart igen!

2020-08-31

Informationsfilm om granskningen

Granskningen av planen för Björkris andra etapp pågår och alla handlingar har sedan den 18 augusti varit publika i kommunhusets foajé och på kommunens hemsida. Om allt varit som vanligt hade vi vid denna tidpunkt bjudit in till ett informationsmöte i vår projektlokal. Eftersom det inte går så har vi valt att göra en informationsfilm där vi berättar om våra visioner för området och vilka som är de viktigaste förändringarna sedan samrådet.  

Granskningen pågår till den 16 september och vi hoppas att filmen ska ge tydlig information om vad planen innebär.

För att läsa hela förslaget klicka här. Här finns alla planhandlingar och utredningar liksom information om hur du går tillväga om du vill lämna ett yttrande.

Har du frågor om planen går det givetvis bra att kontakta oss på Trollängen så svarar vi gärna.

Se filmen här!

 

2020-08-18

Granskningen har börjat

Efter en härlig sommarledighet känns det extra roligt att vara tlllbaka till att granskningen startar för Björkris etapp 2. Som vi har längtat! Granskning innebär att det omarbetade detaljplaneförslaget återigen visas upp för allmänheten och det ges möjlighet att tycka till. Det som händer efter granskningen är att planen kan antas och därefter få laga kraft. Då kan vi äntligen börja verkställa våra planer om ett ännu bättre Björkris.

Granskningen pågår mellan den 18 augusti och den 16 september. I vanliga fall hade vi i detta skede bjudit in till informationsmöte i vår projektlokal. Eftersom detta inte kan genomföras nu kommer vi inom kort att publicera en film där vi presenterar våra visioner och vad som är de viktigaste förändringarna sedan samrådet. Filmen kommer att skickas ut tillsammans med nästa nyhetsbrev och den kommer också att publiceras här.

Vill du redan nu läsa hela förslaget så finns det tillgängligt i kommunhusets foajé och på kommunens hemsida, klicka här. Här finns alla planhandlingar och utredningar liksom information om hur du går tillväga om du vill lämna ett yttrande.

Vi återkommer alltså med en informationsfilm inom kort. Till dess finns vi som vanligt tillgängliga för frågor via mail och telefon.

Ta hand om er, vi ”ses” snart igen!

2019-10-29

En äventyrlig dag i Björkrisskogen

Tur med vädret, utsikt över hela Kungsbacka, frisk höstluft, kaffe, bullar och en härlig grupp nyfikna skogspromenerare…

Ungefär så kan man sammanfatta söndagens utflykt i Björkrisskogen. Vi var lite oroliga för vädret eftersom morgonen bjöd på både regn och hagel. Men prognosen sa att det skulle hålla upp på förmiddagen vilket, till vår stora glädje, visade sig stämma. Med samling i Björkris projektlokal startade promenaden som tog oss genom härlig höstskog till utsiktsplatsen och Haramossen. Terrängen var lika kuperad som vacker men alla, både vuxna och barn, tog sig runt. Vår eminente guide, Bengt Öberg, som vuxit upp i området, delade med sig av både anekdoter, historik och kunskaper om skogen och området. Mycket trevligt och uppskattat! Det medtagna kaffet och bullarna smakade extra gott med utsikt över hela Kungsbacka. Stort tack till alla er som deltog!

Vi kan också meddela att byggstaketet som en tid gjort det svårt att komma upp i skogen är flyttat. Så nu är det fritt fram upp i skogen igen.

Missade du denna aktivitet? Vi hoppas på att kunna göra en favorit i repris till våren.

2019-08-28

Nya direktiv

Hoppas att ni alla, precis som vi, haft härliga sommarveckor att njuta av. Själva är vi påfyllda av energi inför höstens utmaningar och möjligheter.

Kommunen har nu kommit med direktiv för det fortsatta arbetet med detaljplanen för Björkris etapp 2. Byggnadsnämnden har bland annat beslutat att en skola och ett idrottshall ska byggas i området, medan äldreboendet tas bort ur denna plan. Nu startar arkitekterna arbetet med att rita om planen.

Under tiden skissarbetet pågår och en del fördjupade utredningar görs, kommer projektlokalen inte att ha någon fast öppettid. Så snart vi har ritat om planen och har något nytt att visa så ser vi fram emot att välkomna er åter. Vårt projektteam kommer att arbeta i lokalen under vissa tider och ni är självklart varmt välkomna att höra av er och stämma träff i lokalen om ni vill prata eller fråga om något.

Längre fram i höst kommer vi också att bjuda in till olika aktiviteter i lokalen kopplade till vårt område och dess utveckling, så håll utkik efter kommande information.

Nu passar vi på att njuta av sommarens sista dagar, så hörs vi snart igen!

2019-06-20

Trevlig Midsommar!

Tiden går fort när man har roligt. Utvecklingen av Björkris etapp 2 fortskrider även om det inte märks så mycket på plats ännu. Efter samrådet om detaljplanen ska processen gå vidare till granskning men under tiden funderar vi på allt ifrån att tillgängliggöra skogen, göra plats för lek och att ytterligare nyttja projektlokalen för möten och inspiration.

Efter samrådet i våras har analys och vidareutveckling av förslaget påbörjats. Syftet med det är att både vi och kommunen ska känna sig säkra på att det område vi bygger blir det bästa möjliga för alla som ska ta del av det. Något som just nu utreds är att utöver den planerade förskolan addera en skola. Detta glädjer oss då vi vet att det finns önskemål om ytterligare skolor i området och så snart vi vet mer om detta återkommer vi med ytterligare information.

Under tiden förbereder Trollängen och Finja platsen för byggnation och planerar för hur vi kan tillgängliggöra skogen tidigt för rekreation och lek. En konkret idé är att bygga en tillfällig naturlekplats i skogsbrynet mellan etapp 1 och 2. Härifrån vill vi att man ska kunna leka, umgås och samtidigt ha den bästa utsiktplatsen för att följa byggnationen. Planerad byggstart för lekplats är våren 2020.

Projektlokalen har gått på sommarledighet. Vi tackar alla som besökt oss under våren och ser fram emot att ses igen i augusti. Under hösten vill vi fortsätta med aktiviteter i lokalen men också använda den som startpunkt för kommande aktiviteter i skogen. Håll utkik efter framtida nyhetsbrev och information om detta.

Till dess vill vi passa på att önska er alla en riktigt fin Midsommar och likaså en underbar sommar!

PS. Vi skickar också med ett enkelt recept på vår favoritsommartårta. Både enkel och god att både göra och njuta av DS.

Sommartårta 8 bitar

Ingredienser:
1 burk karamelliserad mjölk (ca 400 g)
150 g smör
300 g digestivekex
1 l jordgubbar
2 pkt dubbeldaim (á ca 56 g)
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med plastfolie.
Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare. Häll i smöret och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen 1 timme.

Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast och blanda med 2/3 av daimkrosset.

Lossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen. Bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.

Vid servering: Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.

2019-06-03

Från och med tisdagen den 4 juni har projektlokalen sommarstängt. Vi ser fram emot att ses igen i augusti och återkommer senare med information om nya öppettider. Trevlig sommar!

2019-03-20

De första månaderna av 2019 blev intensiva. Mellan den 15 januari och 24 februari pågick samrådet för Björkris andra etapp. Samtidigt öppnade vi vår projektlokal vid torget i etapp ett. Parallellt har sanering av mark och rivning av gamla byggnader genomförts i och vid skogsbrynet.

Samrådet

Samrådet som flöt på bra är nu avslutat. Under perioden genomfördes två informationsmöten. Vid det första, som kommunen bjöd in till i Björkrisskolan, presenterade planhandläggarna förslaget samt informerade om hur samrådsprocessen går till. Vid nästa möte, som Trollängen/Finja stod bakom, fanns det möjlighet träffa hela arbetsgruppen bakom förslaget och ta del av arkitekternas arbete. Det var stort intresse vid båda mötestillfällena och vi är mycket glada över att ha fått möjligheten att träffa er alla. Nu påbörjar kommunen arbetet med att sammanställa och analysera de yttranden som inkommit under samrådet. Därefter sker eventuella justeringar i planförslaget.

Projektlokalen

I samband med samrådets start slog vi upp portarna till vår projektlokal. Många av er har varit här och tittat på vår fina modell över området, tagit en kopp kaffe, ställt frågor och framfört önskemål. Stort tack till alla er som visat intresse för kommande byggnation. Har du ännu inte varit här så rekommenderar vi ett besök. Vi kommer att ha lokalen öppen på tisdagskvällar framöver, se öppettider nedan. Varmt välkomna både nya och gamla besökare!

Vad händer bakom byggstaketet?

De gamla byggnaderna och gården vid skogsbrynet är rivna och marken där handelsträdgården legat är sanerad. De senaste veckorna har vi krossat gamla betong- och stenrester för återanvändning som fyllnadsmassor under hus och vägar i den kommande byggnationen. Vi är medvetna om att det är svårt att ta sig upp i skogen nu när staketet står ivägen. Vår ambition är att när det är möjligt, öppna upp staketet så att det går att ta sig fram. Vi kommer löpande att meddela när detta sker så håll ögon och öron öppna för uppdateringar via nyhetsbrev, webbplatsen och våra sociala kanaler.

Projektlokalens öppettider fr.o.m. 19 mars
Tisdagar 14.00 - 18.00

2019-01-15

Den 15 januari startar samrådet för Björkris andra etapp – en viktig del i vidareutvecklingen av Björkris som innebär att allmänheten får möjlighet att tycka till om förslaget. Visionen för området är att skapa en smart och naturnära stadsdel, med fler bostäder, service och lokaler för aktivitet och umgänge. Med direkt närhet till Hede pendelstation och andra kommunikationer blir det här en stadsdel där livets alla äventyr ska kännas nära och tillgängliga.

Området kring Hede station är strategiskt viktigt för staden och tillsammans med lättillgängliga gång- och cykelstråk utgör det fantastiska kommunikationsmöjligheter för det här området. Vi planerar också att tillgängliggöra skogen och erbjuda miljöer för rekreation och motion för såväl närboende som besökare, säger Annika Thörneby, Projektutvecklare från Trollängen.

I Björkris första etapp finns idag 550 bostäder som alla är sålda eller uthyrda. Den andra etappen innebär ytterligare cirka 800-1000 bostäder i olika storlekar och upplåtelseformer, en förskola med 10 avdelningar och ett äldreboende med cirka 120 platser. Björkris andra etapp kommer att utvecklas under flera år och planerad byggstart är våren 2020.

Samrådet, som är till för att skapa en så bra och genomtänkt plan som möjligt, pågår mellan den 15 januari och 24 februari. Kommunen bjuder in till ett samrådsmöte i Björkrisskolan den 28 januari klockan 18.00, där handläggare från kommunen och representanter från Trollängen finns på plats. Förslaget visas dessutom på Kungsbacka kommuns hemsida liksom i kommunhusets foajé under hela perioden. Inom kort öppnas även en projektlokal i Björkris, dit alla är välkomna för att ta del av förslaget.

Lokalen, som ligger vid torget i etapp ett, kommer att vara bemannad och här finns också en modell över hela området. Projektlokalen kommer att användas som mötesplats för samtal och aktiviteter under utvecklingsperioden. Vi ser fram emot att få återkomma med information öppettider. Håll utkik på Björkris webbplats, fortsätter Annika Thörneby.

Vi har väldigt höga ambitioner med det här området. Vi vill bidra till framtidens Kungsbacka och vi ser oss som långsiktiga förvaltare här. Äventyret har bara börjat - det här ska bli det bästa området vi någonsin byggt, avslutar Anders Börjeson, VD Trollängen.

Jag vill gärna prata med dig

Om du har frågor eller är nyfiken på vad som kommer att hända med Björkris, kika gärna på våra Frågor och Svar eller kontakta oss på informationen nedan.

E-post

marie.anfinset@trollangenbostad.se

Ring

070-777 95 09

Marie Anfinset

Projektkommunikatör

Användarvillkor

BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

För oss på Trollängen är det viktigt att du ska känna dig trygg med den behandling av dina personuppgifter som kan ske när du är kund hos oss eller i andra sammanhang är i kontakt med oss. Nedan beskriver vi bland annat om hur vi behandlar personuppgifter.

För att du ska få bästa möjliga service samt för att vi ska kunna hjälpa dig om du har frågor behöver vi spara vissa uppgifter om dig som är relevanta för att göra detta. Vår främsta fokus är att skydda din integritet. Vi sparar aldrig uppgifterna längre än vi måste.

Behandling av personuppgifter sker enligt personuppgiftslagen (1998:204) och även vid annan tidpunkt tillämplig lagstiftning. Detta innebär att vi skyddar dina personuppgifter med nödvändiga åtgärder och att du alltid har rätt att kontakta oss för att få reda på vilka personuppgifter vi har sparade om dig. Du kan läsa mer om dina rättigheter nedan.

Har du några frågor om vår behandling av personuppgifter är du alltid välkommen att kontakta oss!

INFORMATION OM PERSONUPPGIFTER OCH HUR VI BEHANDLAR DESSA.

Ansvarig för personuppgifter
Trollängen AB (publ), org.nr. 556700-3420 (nedan definierad som ”Björkris”, ”Trollängen”, ”oss” och ”vi”) är personuppgiftsansvariga för de uppgifter som lämnas via www.bjorkris.se och som i övrigt sparas vid dina kontakter med Trollängen.

Vad är en personuppgift?
Personuppgifter innebär all information som kan hänföras till en identifierbar fysisk person.

Vilka personuppgifter sparar vi?
När du lämnar uppgifter på bjorkris.se kan du behöva ange personuppgifter till oss. Detta behövs för att vi ska kunna erbjuda dig den bästa servicen och hjälpa dig om du har frågor.

De personuppgifter som samlas in när du använder våra tjänster på webbplatsen kan vara exempelvis; namn, adress, e-postadress, telefonnummer, personnummer eller annan information nödvändig för att kunna fullgöra tjänsten som erbjuds.

Uppgifterna kan användas för att ge dig erbjudanden om Trollängen tjänster.

Uppgifterna kan också komma att samköras med andra register för ovanstående syften och för att upprätthålla en god kund- och registervård.

Samtycke
När du använder våra tjänster på vår webbplats godkänner du att vi använder och behandlar dina personuppgifter i enlighet med vad som beskrivs i denna information.

Du godkänner också att vi använder cookies och annan liknande teknik (se nedan policy angående cookies på www.bjorkris.se).

Om du inte accepterar vad som sägs i denna information ber vi dig vänligen att inte använda våra digitala kanaler eller våra tjänster.

Du kan närsomhelst återkalla ditt lämnade samtycke.

När du ingår avtal med Trollängen, beställer våra tjänster eller kontaktar oss behöver vi ibland ett särskilt samtycke till den behandling av dina personuppgifter som sker enligt vad som framgår av denna information och den information som du får när du lämnar ditt samtycke.

Tillgång till personuppgifterna
Personuppgifterna används av bolag inom Trollängen AB och våra personuppgiftsbiträden såsom betalningsförmedlare och datalagringstjänsteleverantörer för att vi ska kunna tillhandahålla tjänster till dig. Vi lämnar inte ut personuppgifter till andra bolag om vi inte behöver göra detta på grund av lag, förordning eller myndighetsbeslut eller för att skydda våra rättigheter eller tredje parts rättigheter. Vi kan även komma att lämna ut dina personuppgifter till svenska eller utländska koncernbolag, och andra närstående parter, eller en efterföljande ägare, delägare och dessas rådgivare i samband med en företagsfusion, konsolidering, omstrukturering eller försäljning av väsentligen alla aktier och/eller tillgångar eller annan omorganisation.

Överföring till tredje land
Dina personuppgifter kommer inte att överföras till länder utanför EU/EES om inte detta särskilt angivits när du lämnar dina personuppgifter.

Lagringstider
Vi sparar inte dina personuppgifter under längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till ändamålen med behandlingen. Detta innebär att vi gallrar dina personuppgifter enligt tillämplig lagstiftning. Om du avslutar din användning av våra tjänster eller på annat sätt avslutar ditt kundförhållande med oss kommer dina personuppgifter i normalfallet att lagras i upp till 24 månader från dagen för avregistrering. Undantaget är underlag som behöver sparas enligt bokföringslagen eller annan lag. Om det kan misstänkas att det kan ha förekommit bedrägeri eller annan otillbörlig användning av våra tjänster förbehåller vi oss rätten att lagra dessa uppgifter under en längre period till dess att misstankarna utretts.

Rätt att begära information
Du äger rätt att kostnadsfritt en gång per kalenderår begära information om vilka personuppgifter vi behandlar om dig. Du har dessutom rätt att få eventuellt ofullständiga, felaktiga, inaktuella eller oväsentliga uppgifter rättade, borttagna eller uppdaterade.

Vill du veta huruvida vi behandlar personuppgifter om dig kan du skicka en skriftlig och undertecknad begäran till oss (se rubriken Kontaktuppgifter nedan).

Du har också rätt att tacka nej till direktmarknadsföring från oss genom att kontakta oss.

Säkerhet
Det är viktigt att dina personuppgifter är skyddade. Därför arbetar vi hårt och vidtar alla lämpliga tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder som krävs för att skydda personuppgifterna mot otillbörlig åtkomst, förändring eller förstörelse, såsom att skydda våra fysiska servrar såväl som att skydda våra system genom brandväggar m.m. Vi arbetar också på ett sätt som innebär att endast den personal hos oss som måste ha åtkomst till dina personuppgifter för att kunna utföra våra tjänster m.m. ges behörighet att få åtkomst till personuppgifterna. Det innebär dock alltid en risk att lämna ut personuppgifter på digitala kanaler då det inte helt går att skydda tekniksystem från intrång.

Denna webbplatsinformation om Trollängens personuppgiftsbehandling är uppdaterad den 20 juni 2018. Version 1.0

HUR ARBETAR VI MED COOKIES?

Vi använder olika sorter av cookies på Björkris.se.

Funktionscookies
Funktionscookies används för att du ska kunna använda alla funktioner på vår webbplats. Funktionscookies gör också att webbplatsen kommer ihåg val du som användare gör, för att du inte ska behöva göra om samma inställningar varje gång du besöker bjorkris.se

Prestandacookies
Vi använder även prestandacookies som, för att förbättra användarnas upplevelse, samlar in information om hur användarna agerar på våra webbplatser. Detta görs för att Björkris ska kunna vidareutveckla, förbättra och anpassa bjorkris.se efter våra besökares behov och önskemål. Prestandacookies lagrar vilka webbläsare som används, besökslängder, de mest besökta sidorna och vägarna intill bjorkris.se

Du kan blockera cookies helt eller delvis, på alla sajter eller enskilda sidor i din webbläsares inställningar.